Άγιος Γερβάσιος Πατρών

Ο αοίδιμος π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, ο πνευματικός πατήρ και διδάσκαλος των Πατρέων, εκοιμήθη στις 30 Ιουνίου 1964 στην Αποστολική πόλη των Πατρών. Η Εξόδιος Ακολουθία του εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της πόλεως και η ταφή του έγινε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στις κατασκηνώσεις των Συχαινών, τις οποίες εκείνος ίδρυσε.

Το έτος 2014 πραγματοποιήθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, τη συμμετοχή και άλλων Αρχιερέων, πλήθους Ιερέων και χιλιάδων ευσεβών Χριστιανών, η ανακομιδή των Λειψάνων του.

Ο Παναγιώτατος και Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος, εισηγήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023, στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου και αποφασίσθηκε η επίσημη κατάταξη στους δέλτους των Αγίων της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Αγίου Γερβασίου Πατρών. Ο Γέροντας Γερβάσιος θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας των Πατρών.

Πηγές: https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo/%CE%B9-%CE%BC-%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD/patron-xrysostomos-i-epikairi-foni-tou-p-gervasiou-ton-patron-mana-mi-skeftheis-pote-na-skotoseis-to-paidi-pou-exeis-sta-splagxna-sou/

https://www.gerontasgervasios.gr/ανακοινωσεισ/αγιοκατάταξη-π-γερβασίου-παρασκευοπ/

 

Αν γνωρίζατε από πρίν τις πιθανότητες έκβασης του πολέμου τον οποίο πολεμούμε αυτή τη στιγμή.
Και αν γνωρίζατε πως οι πιθανότητες να νικήσουμε είναι σχεδόν ή εντελώς μηδενικές, θα σταματούσατε να πολεμάτε?

Θα σταματούσατε να πολεμάτε?

Αυτό είναι που πρέπει να ξέρουν οι αντίπαλοί μας!


Πρέπει να ξέρουν πως:
δεν έχει σημασία τί θα κάνουν, δεν έχει σημασία πόση πίεση, πόση βόλεψη θα μας αφαιρεθεί,
αν θα μας αποσυντονίσουν,
δεν έχει σημασία αν θα μας πάρουν τις δουλειές,
αν θα μας βάλουν στη φυλακή,
δεν έχει σημασία τί κάνουν και τί θα κάνουν,
Δεν θα σταματήσουμε!

Δεν πρόκειται να πω στα παιδιά μου και στα παιδιά των φίλων και συνεργατών μου πως έκανα λιγότερα απ' όσα μπορούσα για να μεγαλώσουν σε μια χώρα που να αξίζει κάθε θυσία που έκαναν οι γονείς τους!

Και πρέπει να το ξέρουν αυτό οι απέναντι! Δεν έχει σημασία τί κάνουν και τί μας αφαιρούν, θα είμαστε εκεί και θα επιστρέφουμε και θα προσπαθούμε ξανά και ξανά με όλες μας τις δυνάμεις και πάνω απ' όλα με τη Χάρη του Θεού!

Για ανθρώπους με αυτό το σκεπτικό, δύο πράγματα είναι δυνατόν να συμβούν:
-ή θα νικήσουν,
-ή θα νικήσουν τα παιδιά τους!