Σελίδες

Πέμπτη, Οκτωβρίου 21, 2021

Ήξερες ότι:


40.000 γυναίκες παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω των εκτρώσεων;

Αν και οι εκτρώσεις ευθύνονται για το 1/8 των μητρικών θανάτων παγκοσμίως, θεωρούνται σχετικά «ασφαλείς» για τη ζωή της μητέρας όταν πραγματοποιούνται υπό ιατρική παρακολούθηση. Ωστόσο, πάντα παραμένει ο κίνδυνος αιμορραγίας, διάτρησης της μήτρας, λοιμώξεων του γεννητικού συστήματος, δευτεροπαθούς αμηνόρροιας και στείρωσης. Συχνές είναι και οι επιπλοκές στις επόμενες κυήσεις όπως αυτόματες αποβολές, πρόωρος τοκετός, ανεπάρκεια τραχήλου, εξωμήτριος κύηση, αυξημένη περιγεννητική νοσηρότητα και θνησιμότητα.
 
Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 300.000 εκτρώσεις το χρόνο, δηλαδή αριθμός τριπλάσιος των γεννήσεων.
 
  • Το 22% των Ελληνίδων έχει κάνει έκτρωση, και μάλιστα το 1/3 αυτών πάνω από μία φορά.
  • 40.000 εκτρώσεις το χρόνο στην Ελλάδα αποφασίζονται από ανήλικα κορίτσια.
  • 1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει έκτρωση και τα μισά από αυτά δεν το έχουν πει ούτε στη μητέρα τους.

Η χειρουργική έκτρωση πραγματοποιείται την 8η με 10η εβδομάδα κύησης
 
Την 8η εβδομάδα κύησης η καρδιά του εμβρύου χτυπάει με διπλάσιο ρυθμό από αυτό της μητέρας του, έχει σχηματισμένα μάτια και δάκτυλα, μπορεί να κάνει εκούσιες κινήσεις και στο υπερηχογράφημα να μοιάζει να χορεύει. Στον εγκέφαλό του διαμορφώνονται τα κέντρα της όρασης, της ακοής, του λόγου και των συναισθημάτων.
 
 
Την 10η εβδομάδα το έμβρυο έχει ύψος 3 εκατοστά και είναι ένας μικρός, τέλεια σχηματισμένος άνθρωπος. Ο εγκέφαλός του τελειοποιείται και μπορεί να αισθανθεί και να αντιδρά στα ερεθίσματα. Αισθάνεται πόνο! Οι γονείς του το έχουν δει στον υπέρηχο να κινείται, έχουν ακούσει την καρδιά του, έχουν πάρει την πρώτη του φωτογραφία από το γιατρό και σε αυτή την ηλικία κύησης αποφασίζουν να προχωρήσουν σε άμβλωση!

Η έκτρωση διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, αλλά οι συνέπειές της βασανίζουν τη μητέρα για μια ζωή.
 
Η γυναίκα που έχει κάνει έκτρωση δεν το ξεχνάει ποτέ. Νιώθει ενοχές και μετανιώνει για την πράξη της κάθε μέρα. Απομονώνεται και βιώνει αισθήματα μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους, ενώ η αυτοπεποίθησή της είναι μειωμένη. Ο ύπνος της διαταράσσεται με αϋπνία και εφιάλτες. Παραμελεί τον εαυτό της σε μια προσπάθεια αυτοτιμωρίας και εξιλέωσης για την πράξη της και παρουσιάζει συχνότερα ψυχογενή ανορεξία ή βουλιμία και κατάχρηση καπνού και αλκοόλ.
 
  • Το 36% των γυναικών που έκαναν έκτρωση παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, το 44% εμφανίζουν νευρικές διαταραχές και το 11% παίρνουν ψυχοφάρμακα με ιατρική συνταγή.
  • Το 25% των γυναικών που έχουν κάνει έκτρωση επισκέπτεται τακτικά ψυχίατρο σε σύγκριση με το 3% των γυναικών χωρίς έκτρωση στο ιστορικό τους.
  • Το 60% των γυναικών που έχουν κάνει άμβλωση έχουν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν και το 28% αυτών το επιχείρησαν.
  • Έχουν καταγραφεί από τους ειδικούς πάνω από 100 ψυχολογικές συνέπειες, γεγονός που τους οδήγησε να τις συμπεριλάβουν στο λεγόμενο «μετεκτρωτικό σύνδρομο».

Πηγή:  https://afistemenaziso.gr/afises-fylladia