Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25, 2022

Παναγία Εγκυμονούσα: προστάτιδα των επιτόκων γυναικών και των άτεκνων οικογενειών (25 Σεπτεμβρίου)

Σύναξη της Παναγίας της Εγκυμονούσης στην Κατερίνη

Στις 25 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε να τιμάται η Παναγία η Εγκυμονούσα, προστάτιδα και φρουρός πάντων των επιτόκων γυναικών και των άτεκνων οικογενειών. Στην εικόνα, η Παναγία είναι έξι μηνών εγκυμονούσα μετά τον κοσμοσωτήριο Ευαγγελισμό της.

Η Παναγία Εγκυμονούσα είναι ένα από τα πλέον σπάνια εικονογραφικά θέματα, γνωστό στη βυζαντινή τέχνη ήδη από τον 11ο αιώνα μ.Χ., όπου το πρότυπο της Παναγίας Βλαχερνίτισσας απεικόνιζε τον Ιησού σε μετάλλιο στο στήθος της Παναγίας, για να δείξει τον ευρισκόμενο στην κοιλιά της Θείο Λόγο. Παρά όμως τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Εκκλησία μας στη μητρότητα μέσω των εορτών της (εορτασμός της συλλήψεως της Αγίας Άννης και του Προδρόμου, του γενεθλίου της Θεοτόκου και του Προδρόμου κλπ) και παρά τον θεματικό συσχετισμό της παράστασης με τον Ακάθιστο Ύμνο, είναι ένα πρότυπο με περιορισμένη διάδοση. Συνεπώς, είναι μία από τις σπάνιες αγιογραφήσεις της Παναγίας. Πρόκειται για εικόνα που παρουσιάζει την Παναγία σε κατάσταση εγκυμοσύνης (έργο της αγιογράφου Σοφίας Παπάζογλου, Αθήνα 2012).

Η εικόνα βρίσκεται σε μόνιμο προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Καλλιθέας (Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ).

Κάθε Κυριακή στις 11.00 το πρωί, μετά τη Θ. Λειτουργία, τελείται η Παράκληση της Παναγίας και διαβάζεται η ειδική ευχή υπέρ των ατέκνων ζευγαριών και των εγκύων γυναικών.

Περισσότερες πληροφορίες στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Καλλιθέας.

Η Εικόνα βρίσκεται, επίσης, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών. Συμβολίζει, σύμφωνα με τον π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, προϊστάμενο του Ιερού Ναού, την Ευλογημένη περίοδο της εγκυμοσύνης στη ζωή της γυναίκας.

Ἀπολυτίκιον

Ηχος ά . Της ερήμου πολίτης

Τον Θεόν απειράνδως, εν γαστρί σου συνέλαβες, και εκυοφόρησας Τούτον Παναγία εν μήτρα σου διο εγκυμονούσαι προς την σύν προστρέχουσι βεβαίαν αρωγήν,ίνα έλθωσιν εις ώρα του τοκετού, αισίως τη δυνάμει σου. Χαίροις Θεοκυήτορ Μαριάμ, χαίροις μητέρων στήριγμα: Χαίροις των κυοφόρων γυναίκων, αντίληψις και στήριγμα.

(Ποίημα Καθηγουμένης Ισηδώρας Μοναχής, Αγιεροθειτίσσης)

***

“Η Παναγία, σε ηλικία 14 περίπου ετών, έχοντας τον Ιησού στην κοιλιά της περπάτησε 145 χιλιόμετρα μόνη της, για να πάει από την Ναζαρέτ στα Ιεροσόλυμα, για να συναντήσει την Ελισάβετ.

Έτσι περπατιώνται 145 χιλιόμετρα με τα πρωτόγονα της εποχής εκείνα μέσα; Πόσες μέρες θα περπάτησε η Παναγία, πού έμενε τα βράδυα, ποιός την οδήγησε, πώς ήξερε πού πήγαινε;

Είχε Θεοδόχον την μήτρα και έφθασε στον προορισμό της.

Έτσι και εμείς αν έχουμε τον Χριστό στην καρδιά μας, όλα διευκολύνονται και εξομαλύνονται στη ζωή μας, ακόμα και τα πιο δύσκολα προβλήματά μας…”

† Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας

***

Παρακλητικός Κανόνας στην Παναγία Εγκυμονούσα


Αν η Πατρίδα μας σήμερα ματώνει από μύριες πληγές –με πρωταίτια τη χαμηλή πνευματική στάθμη της ίδιας της κοινωνίας μας, που έστρεψε την πλάτη της στο Θεό και στο συνάνθρωπο– μία από τις πλέον βασανιστικές και θανάσιμες πληγές της είναι η υπογεννητικότητα.

Κι αν η Παναγία μας στάθηκε Υπέρμαχος Στρατηγός σε ευσεβείς και φιλόθεους αγώνες, όμοια και τώρα, σε όσους αντιπαλεύουν τη μισάνθρωπη υπογεννητικότητα, η Παναγία μας στέκεται και πάλι Υπέρμαχος Στρατηγός. Αυτή είναι η Παναγία Εγκυμονούσα. Η ελπίδα και η απαντοχή όσων ονειρεύονται και παλεύουν να φέρουν στη ζωή και να αγιάσουν και άλλες ψυχές, ζώσες εικόνες του Ζώντος Θεού.

Επομένως η αγία εικόνα της Παναγίας ως Εγκυμονούσας τον Σωτήρα μας, δεν είναι μόνο σπάνια σε έμπνευση, αλλά είναι και επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

Η Παναγία η Εγκυμονούσα, που τιμάται στις 25 Σεπτεμβρίου –ως έξι μηνών εγκυμονούσα μετά τον κοσμοσωτήριο Ευαγγελισμό της– σήμερα έχει και τον Παρακλητικό Κανόνα της, με ειδική «ευχή εις Ατέκνους και Επιτόκους». Ο «Παρακλητικός Κανών εις την Παναγίαν την Εγκυμονούσαν» συνεγράφη από την Οσιωτάτη Καθηγουμένη της Ι.Μ. Παναγίας Κυπαρισιωτίσσης και Αγ. Ιεροθέου Μεγάρων, Γερόντισσα Ισιδώρα Μοναχή, και εψάλη για πρώτη φορά στις 25 Σεπτεμβρίου 2012.

Ο Παρακλητικός Κανών δεν έχει θέση στις βιβλιοθήκες, αλλά ανάμεσα στα προσευχητάρια, δίπλα στις εικόνες των σπιτιών μας, εκεί που γονατίζουμε για να μιλήσουμε στην Παναγία. Αναγιγνώσκοντάς τον, αναγνωρίζουμε πως είναι γνήσιος απότοκος της πνευματικότητας των Βυζαντινών προγόνων μας και της εκκλησιαστικής μας παραδόσεως.

Με τη Χάρη του Θεού και τις πρεσβείες της Παναγίας της Εγκυμονούσας, ας ευχηθούμε μία νέα σπορά Ελλήνων Ορθοδόξων να ανθίσει στον τόπο αυτό, καθαγιάζοντάς τον ξανά, ζώντας του Χριστού την Πίστη την Αγία.

Ο Παρακλητικός Κανών εις την Παναγίαν την Εγκυμονούσαν διατίθεται στον Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών. H νέα έκδοση περιλαμβάνει την παράκληση σε cd όπου ψάλλει ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός υπό τη Διεύθυνση της κ. Μύριαμ Μαρίνου. Τιμή 8 ευρώ.

Παραγγελίες στο τηλ. 6936716605 ή στο e-mail fr.them@gmail.com

Πηγές: https://choratouaxoritou.gr/?p=87850&cn-reloaded=1&cn-reloaded=1&cn-reloaded=1 ,

www.orthmad.gr/news/παρακλητικός-κανόνας-στην-παναγία-εγκυμονούσα

Αν γνωρίζατε από πρίν τις πιθανότητες έκβασης του πολέμου τον οποίο πολεμούμε αυτή τη στιγμή.
Και αν γνωρίζατε πως οι πιθανότητες να νικήσουμε είναι σχεδόν ή εντελώς μηδενικές, θα σταματούσατε να πολεμάτε?

Θα σταματούσατε να πολεμάτε?

Αυτό είναι που πρέπει να ξέρουν οι αντίπαλοί μας!


Πρέπει να ξέρουν πως:
δεν έχει σημασία τί θα κάνουν, δεν έχει σημασία πόση πίεση, πόση βόλεψη θα μας αφαιρεθεί,
αν θα μας αποσυντονίσουν,
δεν έχει σημασία αν θα μας πάρουν τις δουλειές,
αν θα μας βάλουν στη φυλακή,
δεν έχει σημασία τί κάνουν και τί θα κάνουν,
Δεν θα σταματήσουμε!

Δεν πρόκειται να πω στα παιδιά μου και στα παιδιά των φίλων και συνεργατών μου πως έκανα λιγότερα απ' όσα μπορούσα για να μεγαλώσουν σε μια χώρα που να αξίζει κάθε θυσία που έκαναν οι γονείς τους!

Και πρέπει να το ξέρουν αυτό οι απέναντι! Δεν έχει σημασία τί κάνουν και τί μας αφαιρούν, θα είμαστε εκεί και θα επιστρέφουμε και θα προσπαθούμε ξανά και ξανά με όλες μας τις δυνάμεις και πάνω απ' όλα με τη Χάρη του Θεού!

Για ανθρώπους με αυτό το σκεπτικό, δύο πράγματα είναι δυνατόν να συμβούν:
-ή θα νικήσουν,
-ή θα νικήσουν τα παιδιά τους!