Πέμπτη, Αυγούστου 17, 2023

Οι 7 τρόποι με τους οποίους τα αντισυλληπτικά χάπια βλάπτουν τις γυναίκες

«The Washington Stand»

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, η Υπηρεσία ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων  των ΗΠΑ, Food and Drug Administration, (FDA), ενέκρινε στις ΗΠΑ την πώληση  του αντισυλληπτικού σκευάσματος Opill (νοργεστρέλη) στις γυναίκες χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς να προαπαιτείται η φυσική εξέταση τους από γιατρό. Το Opill είναι ένα χάπι χαμηλής δόσης προγεστερόνης, γνωστό και ως χάπι προγεστίνης μόνο (ή POP), ενώ το τυπικό (ενισχυμένο) χάπι της αντισύλληψης συνδυάζει οιστρογόνα και προγεστίνη (E+P). Αυτή η πρακτική είναι ο κανόνας στη πατρίδα μας, όπου μπορεί η κάθε γυναίκα να αγοράσει άνετα από μόνη της το ορμονικό σκεύασμα που επιθυμεί, αντισυλληπτικά, χάπι επόμενης μέρας, προσταγλανδίνες κτλπ κτλπ.

Το δελτίο Τύπου του FDA, που δημοσιοποίησε πανηγυρικά την απόφαση, αναφέρει «τις πιο συχνές παρενέργειες του Opill», δηλ. την «ακανόνιστη αιμορραγία, πονοκεφάλους, ζάλη, ναυτία, αυξημένη όρεξη, κοιλιακό άλγος, κράμπες ή φούσκωμα».

Αλλά αυτό το χάπι που περιέχει μόνο προγεστίνη και δίδεται στις γυναίκες χωρίς ιατρική παρακολούθηση, έχει και άλλες χειρότερες παρενέργειες τις οποίες ο FDA παρέλειψε να αναφέρει. Τις ίδιες και βαρύτερες έχουν τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια (προγεστερόνης και οιστρογόνων) που λαμβάνουν ακόμη και παιδιά σύμφωνα με συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να «προλάβουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη» και να «εκφράσουν τα σεξουαλικά τους δικαιώματα». Στη πράξη ούτε την εγκυμοσύνη προλαμβάνουν ενώ συγχρόνως εκθέτουν τον εαυτό τους σε τραγικούς κινδύνους.

Ειδικότερα τα χάπια προγεστίνης- μόνο αλλά και τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά προκαλούν:

1. Καρκίνο. Η ορμονική αντισύλληψη οποιουδήποτε είδους αυξάνει τον κίνδυνο για συγκεκριμένες  μορφές καρκίνου. Οι μελέτες δείχνουν ότι η λήψη αντισυλληπτικού χαπιού προγεστίνης μόνο, αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού, του συνηθέστερου καρκίνου μεταξύ των γυναικών, μετά τον καρκίνο του δέρματος. Τον Μάρτιο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν «μια σχετική αύξηση περίπου 20% έως 30% στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού η οποία σχετίζεται με τρέχουσα ή πρόσφατη χρήση συνδυασμένων αντισυλληπτικών, είτε μόνο με προγεστίνη.

Ο κίνδυνος όμως δεν περιορίζεται μόνο στον καρκίνο του μαστού. Η αντισύλληψη με χάπι προγεστίνης μόνο, αυξάνει και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των αδένων (αδενοκαρκινωμάτων)  και καρκίνου του δέρματος (πλακώδους τύπου), όπως διαπίστωσαν Ευρωπαίοι ερευνητές το 2021. Την ίδια χρονιά, το Department of Health and Human Services (HHS), κατέταξε την προγεστερόνη μεταξύ των ουσιών που «είναι γνωστό ή ευλόγως αναμένεται να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο».

Τα μίνι χάπια μόνο με προγεστίνη κάνουν να ταλαιπωρούνται οι γυναίκες από τον καρκίνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με συχνότερες επιπλοκές, καθώς συγκαλύπτουν τα καρκινικά κύτταρα από τα αμυντικά συστήματα του σώματος. «Η προγεστερόνη βοηθά τα κύτταρα του όγκου να περνούν απαρατήρητα», δήλωσε η Christy Hagan, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο Cancer Center του Πανεπιστημίου του Κάνσας. «Εάν τα κύτταρα όγκου του μαστού που κυκλοφορούν στο σώμα μας εκτεθούν στην προγεστερόνη, η ορμόνη μπορεί να κρύψει τα «σήματα κινδύνου» του όγκου που κανονικά αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα».

Ο κίνδυνος αυξάνεται εάν η προγεστίνη συνδυαστεί με οιστρογόνα. Το τυπικό αντισυλληπτικό χάπι (Οιστρογόνα και Προγεστερόνη) ανήκει στα καρκινογόνα της ομάδας υψηλού κινδύνου. Το National Cancer Institute των ΗΠΑ παραδέχεται ότι «οι μελέτες δίνουν σταθερά ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας είναι αυξημένος στις γυναίκες που χρησιμοποιούν από του στόματος αντισυλληπτικά». Τα τυπικά αντισυλληπτικά αυξάνουν επίσης την πιθανότητα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με τον κίνδυνο να αυξάνεται προοδευτικά όσο περισσότερο χρόνο το παίρνει μια γυναίκα: 10% υψηλότερο για τις γυναίκες που έλαβαν το χάπι λιγότερο από πέντε χρόνια, 60% αυξημένο κίνδυνο μετά από 5-9 χρόνια χρήσης και διπλασιασμός τον κίνδυνο μετά τη λήψη του χαπιού 10 ή περισσότερα χρόνια.

Οι γυναίκες διατηρούν την υψηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο, για 10 χρόνια επιπλέον αφότου σταματήσουν να παίρνουν τα αντισυλληπτικά χάπια.

2. Κατάθλιψη. Οποιοδήποτε αντισυλληπτικό χάπι κάνει τις γυναίκες επιρρεπείς στη κατάθλιψη, αλλά το μίνι χάπι που περιέχει μόνο προγεστίνη φαίνεται να έχει τη χειρότερη επίδραση στην ψυχική υγεία των γυναικών. «Όλες οι μορφές ορμονικής αντισύλληψης συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, με υψηλότερους κινδύνους  για τις μορφές που περιέχουν μόνο προγεστερόνη», δηλώνει η Monique Tello της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Η Dr. Tello διαπίστωσε ότι 1 στις 200 γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική αντισύλληψη οποιουδήποτε είδους θα αναπτύξει κατάθλιψη. Τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια Αμερικανίδες ηλικίας 15-49 ετών χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια, σύμφωνα με το CDC. Αυτό σημαίνει ότι 45.450 γυναίκες στις ΗΠΑ θα αναπτύξουν κατάθλιψη αποκλειστικά λόγω της επιλογής τους να λάβουν αντισυλληπτικά.

Και άλλοι ερευνητές επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ των χαπιών μόνο με προγεστερόνη, και της κακής ψυχικής υγείας. Μια μελέτη στη Δανία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έλαβαν το μίνι χάπι είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν αντικαταθλιπτικά και οι έφηβες «χρήστριες μόνο χαπιών προγεστερόνης παρουσίασαν 2,2 φορές υψηλότερο ποσοστό» σε σχέση με τις εφήβους (15-19 ετών) που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ορμονική αντισύλληψη. Μια σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι σε όσες έλαβαν χάπια μόνο με προγεστερόνη ήταν πιο πιθανό να τους συνταγογραφηθούν αντικαταθλιπτικά, ειδικά εάν πρόκειται για έφηβες ηλικίας 16-19 ετών.

Ο ορμονικός «έλεγχος των γεννήσεων» είναι ένα ψέμα που πλασάρεται στις γυναίκες», έγραψε η Chrissy Clark της Daily Caller. «Για 15 χρόνια έπαιρνα το «χάπι» και είχα ανεξήγητο άγχος και κατάθλιψη. Οι γιατροί μου δεν σκέφτηκαν ΠΟΤΕ να μου πουν ότι ήταν αποτέλεσμα της ορμονικής αντισύλληψης. Τώρα είμαι πάνω από 1 χρόνο εκτός. Το δέρμα μου είναι πιο καθαρό, το άγχος μου έχει φύγει και η κατάθλιψή μου είναι ανύπαρκτη».

3. Έκτοπη κύηση. Οι γυναίκες που μένουν έγκυες ενώ παίρνουν χάπια μόνο με προγεστερόνη, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έκτοπη κύηση, κατά την οποία το νεοσυλληφθέν  παιδί εμφυτεύεται σε μία από τις σάλπιγγες αντί για τη μήτρα. Εάν αυτό δεν γίνει αντιληπτό, η σάλπιγγα μπορεί να ραγεί, προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες στη μητέρα, ακόμη και θάνατο.

«Εάν μείνετε έγκυος ενώ παίρνετε το μίνι χάπι, φαίνεται πως υπάρχει ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα» έκτοπης εγκυμοσύνης», σημειώνει η Mayo Clinic. Το WebMD το λέει ξεκάθαρα: «Εάν μείνετε έγκυος ενώ παίρνετε το minipill, μπορεί να έχετε προβλήματα. Είναι πιο πιθανό να υπάρξει έκτοπη εγκυμοσύνη».

4. Πιθανή έκτρωση. Αν και συχνά εμποδίζουν την ωορρηξία, άλλες τόσες φορές αποτυγχάνουν να την μπλοκάρουν οπότε προκύπτει σύλληψη παιδιού. Σε αυτές τις τελευταίες περιπτώσεις, όλες οι μορφές ορμονικού «ελέγχου των γεννήσεων» έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν την πρώιμη άμβλωση του παιδιού αποτρέποντας την εμφύτευσή του. «Αυτό συμβαίνει ιδιαιτέρως για τα χάπια μόνο με προγεστίνη διότι δεν εμποδίζουν την ωορρηξία στον ίδιο βαθμό όπως τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια. Επομένως, η αποτελεσματικότητά τους είναι ελαφρώς χαμηλότερη και έχουμε συχνότερα γονιμοποιήσεις», σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Το μίνι χάπι «κάνει παχύρευστη την τραχηλική βλέννα και λεπταίνει την επένδυση της μήτρας», σημειώνει η Mayo Clinic. «Αυτά εμποδίζουν το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο αλλά εάν γίνει γονιμοποίηση εμποδίζουν το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα».

Η έκφραση  «γονιμοποιημένο ωάριο» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για το νεοσυλληφθέν έμβρυο, για τον ανθρώπινο ζυγώτη δηλ., προκειμένου να αφαιρεθούν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά από αυτόν και να μην καταλαβαίνουν οι περισσότεροι πως η μή εμφύτευσή του και ο θάνατός του αφορούν έναν ήδη σχηματισμένο άνθρωπο.

5. Θρόμβοι αίματος, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Η Mayo Clinic σημειώνει ότι οι υψηλές δόσεις προγεστίνης «έχουν ενίοτε ανεπιθύμητες δράσεις όπως θρόμβους αίματος, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια ή προβλήματα από το ήπαρ και τα μάτια», τα οποία «μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και να προκαλέσουν θάνατο». Τα χάπια χαμηλής δόσης, μόνο με προγεστίνη, δεν είναι γνωστό να αυξάνουν από μόνα τους τη δημιουργία θρόμβων αίματος, ωστόσο η πώληση τους χωρίς ιατρική συνταγή στερεί τις γυναίκες από τον ιατρικό έλεγχο που θα μπορούσε να ανιχνεύσει εάν έχουν ήδη αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης ή άλλους παράγοντες που τις βάζουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Το τυπικό αντισυλληπτικό χάπι με οιστρογόνα και προγεστερόνη, κάνει 2 έως 10 φορές περισσότερες τις πιθανότητες να αναπτύξουν οι γυναίκες θρόμβους αίματος, που μπορεί να τις οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως πνευμονική εμβολή, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η Cleveland Clinic, εκτιμά ότι «10 στους 10.000 γυναίκες ετησίως αναπτύσσουν θρόμβους ως αποτέλεσμα της ορμονικής αντισύλληψης». Ενώ άλλη ερευνήτρια, η Dr. Lynn Keegan διαπίστωσε ότι 300-400 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις παρενέργειες όλων των μορφών ορμονικής αντισύλληψης.

6. Διαβήτης. Η σύνδεση μεταξύ των χαπιών μόνο με προγεστερόνη και του διαβήτη φαίνεται να μην είναι σημαντική και παραμένει υπό εξέταση. Ωστόσο, ερευνητές στη Χιλή ανακάλυψαν ότι «η προγεστερόνη επιταχύνει την εξέλιξη του διαβήτη» σε πειραματόζωα. Κορεάτες ερευνητές, το 2021, ανακάλυψαν ότι η προγεστερόνη αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υπό ορισμένες συνθήκες και Κινέζοι επιδημιολόγοι το 2019,  βρήκαν πως τα υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης σχετίζονται με προδιαβήτη. Ενδέχεται όμως να συνυπάρχουν συγκεκριμένες περιστάσεις που πολλαπλασιάζουν τον πιθανό αντίκτυπο της προγεστίνης στη γλυκόζη του αίματος. «Η χρήση της αντισύλληψης μόνο με προγεστίνη κατά τη διάρκεια του θηλασμού συσχετίστηκε με σχεδόν 3 φορές αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη» μεταξύ των γυναικών που είχαν προηγουμένως διαβήτη κύησης, ανακάλυψαν Ιάπωνες ερευνητές.

7. Θρησκευτική Ελευθερία. Η πώληση αντισυλληπτικών από το ταμείο του φαρμακείου αποτελεί ένα ακόμη σημείο τριβής στη συνεχιζόμενη μάχη για το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας. Υπάρχουν πολλοί φαρμακοποιοί που αρνούνται να διαθέσουν εκτρωτικά χάπια και άλλα σκευάσματα που καταστρέφουν την ανθρώπινη εμβρυική ζωή και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή της γυναίκας.

Φιλελεύθεροι πολιτικοί και φορείς της παγκόσμιας διακυβέρνησης έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι τα σεξουαλικά «δικαιώματα» πρέπει να υπερισχύουν της θρησκευτικής ελευθερίας. Το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA) κάλεσε τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν ενεργά τις «θρησκευτικές» αντιρρήσεις για τη λεγόμενη «επείγουσα αντισύλληψη» ή αλλιώς «χάπι της επόμενης μέρας» στην ετήσια έκθεσή του για το 2012, δηλώνοντας: «Ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Πρέπει επομένως να είναι διαθέσιμο σε όλους όσοι το θέλουν». Το Lancet και οι Los Angeles Times  έφτασαν να προτείνουν ακόμη και οι μοναχές να παίρνουν το αντισυλληπτικό χάπι  για να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ωστόσο. και η θρησκευτική ελευθερία και τα θρησκευτικά δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα κατοχυρωμένα από τα Συντάγματα κάθε έθνους. Δεν είναι δυνατόν να καταπατώνται για να υποστηριχθούν καταστροφικά για την ανθρώπινη ζωή αιτήματα.

Συνοψίζοντας,  οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πως το «χάπι» που υπόσχεται τη σεξουαλική τους ελευθερία και την απαλλαγή από «ανεπιθύμητα» δικά τους παιδιά, είναι μια απάτη που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία όχι μόνο των παιδιών  αλλά και τη δική τους.

Πηγή: Αφήστε με να Ζήσω!

Αν γνωρίζατε από πρίν τις πιθανότητες έκβασης του πολέμου τον οποίο πολεμούμε αυτή τη στιγμή.
Και αν γνωρίζατε πως οι πιθανότητες να νικήσουμε είναι σχεδόν ή εντελώς μηδενικές, θα σταματούσατε να πολεμάτε?

Θα σταματούσατε να πολεμάτε?

Αυτό είναι που πρέπει να ξέρουν οι αντίπαλοί μας!


Πρέπει να ξέρουν πως:
δεν έχει σημασία τί θα κάνουν, δεν έχει σημασία πόση πίεση, πόση βόλεψη θα μας αφαιρεθεί,
αν θα μας αποσυντονίσουν,
δεν έχει σημασία αν θα μας πάρουν τις δουλειές,
αν θα μας βάλουν στη φυλακή,
δεν έχει σημασία τί κάνουν και τί θα κάνουν,
Δεν θα σταματήσουμε!

Δεν πρόκειται να πω στα παιδιά μου και στα παιδιά των φίλων και συνεργατών μου πως έκανα λιγότερα απ' όσα μπορούσα για να μεγαλώσουν σε μια χώρα που να αξίζει κάθε θυσία που έκαναν οι γονείς τους!

Και πρέπει να το ξέρουν αυτό οι απέναντι! Δεν έχει σημασία τί κάνουν και τί μας αφαιρούν, θα είμαστε εκεί και θα επιστρέφουμε και θα προσπαθούμε ξανά και ξανά με όλες μας τις δυνάμεις και πάνω απ' όλα με τη Χάρη του Θεού!

Για ανθρώπους με αυτό το σκεπτικό, δύο πράγματα είναι δυνατόν να συμβούν:
-ή θα νικήσουν,
-ή θα νικήσουν τα παιδιά τους!