Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17, 2022

Αγία Σοφία: Ο βίος της μητέρας- πρότυπο και των θυγατέρων της

17 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους μνήμη της
+ Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Αγάπης Πίστεως και Ελπίδα

Απολυτίκιο (Ἦχος α')
᾿Εν ταῖς μάρτυσι λάμπεις Σοφία ἔνδοξε,
καὶ στεφάνοις τῆς νίκης περι­κοσμεῖσαι λαμπροῖς·
δι᾿ ὃ ἐν ὕμνοις καὶ ᾠδαῖς εὐφημοῦμέν σε,
ὅτι θυγάτρια σεμνὰ τῷ μαρτυρίῳ ὁδηγεῖς,
᾿Αγάπην Πίστιν ᾿Ελπίδα·
μεθ᾿ ὧν μὴ παύσῃ πρεσβεύειν, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Μια Χριστιανή μητέρα- πρότυπο τιμά η Εκκλησία μας στις 17 Σεπτεμβρίου. Μια γυναίκα θαρραλέα και πιστή που, μαζί με τις κόρες της, δεν δείλιασε μπροστά στις απειλές και τα μαρτύρια. Η αγία Σοφία γιορτάζει την ίδια μέρα με τις τρεις κόρες της, την Πίστη, την Ελπίδα και την Αγάπη, που μαρτύρησαν για τον Χριστό.

Η αγία Σοφία, σεμνή και ευσεβής γυναίκα, καταγόταν από μεγάλη πόλη της Ιταλίας. Έμεινε χήρα σε πολύ νεαρή ηλικία, έχοντας τρεις κόρες. Η Πίστη ήταν δώδεκα ετών, η Ελπίδα δέκα και η Αγάπη εννέα. Και οι τρεις πήραν τα ονόματά τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης

“νυνί δέ μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα. Μείζων δε τούτων η αγάπη” (Α΄ Κορινθίους, 13: 13). Λόγω της χηρείας της Σοφίας, αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στη Ρώμη.
Η αγία Σοφία ανέτρεφε τις κόρες της με μεγάλη φροντίδα, διδάσκοντάς τες την ορθόδοξη πίστη. Πρόσεχε ιδιαίτερα ώστε τα ονόματά τους να συμβαδίζουν με τη ζωή και τις αρετές τους.

Ο επιστάτης της πόλης Αντίοχος αποκάλυψε στον Αυτοκράτορα Αδριανό (117- 138 μ. Χ.) τη χριστιανική πίστη της Σοφίας και των θυγατέρων της. Αυτός έδωσε εντολή να οδηγηθούν όλες μαζί στο δικαστήριο. Όταν ο Αυτοκράτορας τις αντίκρισε, εντυπωσιάστηκε από την ευγένεια και την καλοσύνη τους. Προσπάθησε με κολακείες να τις ξεγελάσει ώστε να αρνηθούν την πίστη τους.

Η πίστη αψήφησε τα μαρτύρια
Η Σοφία αποκρίθηκε ότι είναι Χριστιανή από τη γέννησή της και θα παραμείνει. Ο Αδριανός θαύμασε το θάρρος της και προσπάθησε να μεταπείσει τις κόρες της. Και οι τρεις όμως του απάντησαν με το ίδιο σθένος. Τότε τις παρέδωσε στην αρχόντισσα Παλλαδία για να τις κατηχήσει στην ειδωλολατρία. Χωρίς αποτέλεσμα όμως.

Ζήτησε πρώτα από την Πίστη να θυσιάσει στην Αρτέμιδα. Εκείνη αρνήθηκε κι ο δικαστής έδωσε εντολή να ξεκινήσουν τα μαρτύρια. Αφού είδαν ότι δεν υπέκυπτε, στο τέλος την αποκεφάλισαν. Η Ελπίδα πέρασε από τα ίδια μαρτύρια και είχε το ίδιος τέλος, όπως και η αδερφή της.

Σειρά είχε η μικρότερη, η Αγάπη. Ο Αυτοκράτορας πίστευε, λόγω του νεαρού της ηλικίας της, πως θα την έπειθε εύκολα να αλλοξοπιστήσει. Μάταια όμως. Έτσι, διέταξε να την αποκεφαλίσουν κι αυτή.

Περήφανη για την πίστη και τη γενναιότητα των θυγατέρων της, η Σοφία τις ενταφίασε με τιμές. Παρέμεινε τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας τον Θεό να την πάρει κοντά. Ο Θεός άκουσε τις προσευχές της. Έτσι η Σοφία ξεψύχησε στους τάφους των αγαπημένων της κοριτσιών.

Εορτή με νόημα !

Η Πίστη
είναι εφόδιο !

Η Αγάπη
είναι δύναμη !

Η Ελπίδα
είναι όπλο !

Η Σοφία
είναι δώρο!

*π.Σπ.Ρ.

Αν γνωρίζατε από πρίν τις πιθανότητες έκβασης του πολέμου τον οποίο πολεμούμε αυτή τη στιγμή.
Και αν γνωρίζατε πως οι πιθανότητες να νικήσουμε είναι σχεδόν ή εντελώς μηδενικές, θα σταματούσατε να πολεμάτε?

Θα σταματούσατε να πολεμάτε?

Αυτό είναι που πρέπει να ξέρουν οι αντίπαλοί μας!


Πρέπει να ξέρουν πως:
δεν έχει σημασία τί θα κάνουν, δεν έχει σημασία πόση πίεση, πόση βόλεψη θα μας αφαιρεθεί,
αν θα μας αποσυντονίσουν,
δεν έχει σημασία αν θα μας πάρουν τις δουλειές,
αν θα μας βάλουν στη φυλακή,
δεν έχει σημασία τί κάνουν και τί θα κάνουν,
Δεν θα σταματήσουμε!

Δεν πρόκειται να πω στα παιδιά μου και στα παιδιά των φίλων και συνεργατών μου πως έκανα λιγότερα απ' όσα μπορούσα για να μεγαλώσουν σε μια χώρα που να αξίζει κάθε θυσία που έκαναν οι γονείς τους!

Και πρέπει να το ξέρουν αυτό οι απέναντι! Δεν έχει σημασία τί κάνουν και τί μας αφαιρούν, θα είμαστε εκεί και θα επιστρέφουμε και θα προσπαθούμε ξανά και ξανά με όλες μας τις δυνάμεις και πάνω απ' όλα με τη Χάρη του Θεού!

Για ανθρώπους με αυτό το σκεπτικό, δύο πράγματα είναι δυνατόν να συμβούν:
-ή θα νικήσουν,
-ή θα νικήσουν τα παιδιά τους!