Σελίδες

Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2023

Η Heidi Crowter, παιδί με σ. Down, προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Ζώ μια υπέροχη ζωή! Θέλω κάθε μωρό με σύνδρομο Down να έχει ίδιες ευκαιρίες  με τα άλλα να ζήσει και να απολαύσει τη ζωή του», δηλώνει η ίδια.»

25 Μαΐου 2023

Right to Life Η.Β.

(Right to Life UK) Μια Βρεττανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία πάσχει και η ίδια από σύνδρομο Down, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, (European Court of Human Rights, ECHR) κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τον μεροληπτικό νόμο της χώρας της για τις αμβλώσεις που γίνονται για λόγους αναπηρίας. (1)

Πίσω από την προσφυγή, βρίσκεται η  Heidi Crowter, μια  27χρονη γυναίκα από το Coventry. Η υπόθεσή της έχει ήδη εκδικαστεί  στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στο Εφετείο. Η τρέχουσα νομοθεσία για τις αμβλώσεις στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία επιτρέπει την άμβλωση μέχρι τη γέννηση σε περιπτώσεις αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων όπου το μωρό στη μήτρα έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Down.

Η Heidi συνεχίζει να διεκδικεί την υπόθεση αυτή μαζί με μια άλλη μητέρα, τη Máire Lea-Wilson, της οποίας ο τρίχρονος γιος έχει σύνδρομο Down. Η γυναίκα δέχθηκε πιέσεις να κάνει έκτρωση όταν μια απεικόνιση που έγινε στις 34 εβδομάδες αποκάλυψε την κατάσταση του γιου της.

Η Heidi δήλωσε πως επιμένει καθώς θεωρεί πως  « αποτελεί καθαρή διάκριση το ότι τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζονται διαφορετικά» στην ενδομήτρια ζωή τους. Και συνεχίζει: «Έχω μια υπέροχη ζωή. Θέλω κάθε μωρό με σύνδρομο Down να έχει τις ίδιες ευκαιρίες να ζήσει και να απολαύσει τη ζωή του...Είμαστε στο 2023. Ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα άτομα με αναπηρία εκτιμώνται εξίσου μετά τη γέννησή τους, αλλά όχι μέσα στη μήτρα».

«Ο νόμος μας, διακρίνει τα μωρά με αναπηρία. Λέει ότι δεν μπορεί να γίνει άμβλωση μετά τις 24 εβδομάδες, (σημ. στην Ελλάδα μετά τις 12 εβδομάδες) εάν δεν διαπιστωθεί σοβαρή αναπηρία, αλλά εάν ένα μωρό διαπιστωθεί ότι έχει σύνδρομο Down, μπορούν να γίνει έκτρωση μέχρι τη γέννηση. Αυτός είναι ο ισχύων νόμος στο Ηνωμένο Βασίλειο και νομίζω ότι δεν είναι δίκαιος». «Ο νόμος στέλνει ένα μήνυμα στους ανθρώπους με σύνδρομο Down, όπως είμαι εγώ, ότι είμαστε λιγότερο πολύτιμοι από τους άλλους. Αυτό δεν είναι ούτε αληθινό ούτε σωστό».

«Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία αποφάσισε πρόσφατα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αλλάξει τη νομοθεσία του για τις αμβλώσεις και να εξασφαλίσει ότι άνθρωποι σαν εμένα δεν θα απορρίπτονται λόγω των αναπηριών τους, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τη νομοθεσία».

Η Lynn Murray, εκπρόσωπος του "Don’t Screen Us Out" και μητέρα της Rachel, κοριτσιού που πάσχει από σ. Down, δήλωσε: «Είναι πολύ σπουδαίο να βλέπεις ότι η Heidy προωθεί την υπόθεση «ορόσημο» μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο».  «Ως μητέρα μιας 23χρονης κόρης που έχει σύνδρομο Down, βλέπω καθημερινά τη μοναδικά δώρα που φέρνει στην οικογένειά μας και τη θετική επίδραση που έχει στους άλλους γύρω της».

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της οργάνωσης «Don’t Screen Us Out», το ECHR, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο της Γαλλίας, πρέπει καταρχήν να αποφασίσει εάν θα ακούσει την υπόθεση της Crowter. Το δικαστήριο θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσει εάν ο νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια απόφαση, η οποία σύμφωνα με την ομάδα, «θα μπορούσε να έχει συνέπειες όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο και για τις σαράντα έξι χώρες που είναι μέλη του το Συμβούλιο της Ευρώπης». (2)

Επί του παρόντος, στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, εάν το αγέννητο παιδί είναι υγιές η άμβλωση γίνεται νόμιμα μέχρι την 24η εβδομάδα κύησης, αλλά εάν το μωρό έχει κάποια αναπηρία, όπως σύνδρομο Down, χειλεο-υπερωιο-σχιστία και ραιβοποδία, η άμβλωση είναι νόμιμη μέχρι τη γέννηση.

Μέσα στο 2021 έγιναν 3.370 αμβλώσεις για λόγους αναπηρίας, ενώ ο αριθμός των αμβλώσεων από τις 24 εβδομάδες κύησης και πέρα λόγω αναπηρίας, αυξήθηκε κατά 20%, δηλ. από 229 το 2020, σε 274 το 2021.

Τα στατιστικά δείχνουν επίσης ότι έγιναν 859 αμβλώσεις  το 2021 ειδικά για περιπτώσεις συνδρόμου Down, μια  αύξηση της τάξης του 24% σε σχέση με το 2020. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης αύξηση 71% στις  αμβλώσεις τρίτου τριμήνου, (από τις 24 εβδομάδες κύησης και πέρα) για τις περιπτώσεις που το μωρό έχει σύνδρομο Down. Ειδικότερα  αυτές αυξήθηκαν από 14 στο 2020, σε 24 στο 2021.

Η εκπρόσωπος του Right To Life στο Ηνωμένο Βασίλειο, Kathrin Robinson, δήλωσε: «Ο τρέχων νόμος για τις αμβλώσεις εισάγει σαφώς διακρίσεις σε βάρος ατόμων με σ.Down και άλλες αναπηρίες. Κάθε έκτρωση είναι μια τραγωδία, αλλά είναι ακόμη μεγαλύτερη αδικία το γεγονός ότι τα μωρά με σ. Down ή άλλες αναπηρίες έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα στη μεταχείριση».

Στη πράξη εισπράττουν μία άδικη καταδίκη σε θάνατο. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.

1.       https://pregnancyhelpnews.com/heidi-crowter-to-take-case-to-european-court-of-human-rights

2.       https://www.liveaction.org/news/down-syndrome-activist-takes-uk-abortion-fight-to-european-court

Πηγή: Αφήστε με Να Ζήσω!