Πέμπτη, Φεβρουαρίου 15, 2024

«Μη, μη σκοτώσεις το παιδί σου. Έχει δικαίωμα να σε αγκαλιάση»

Πριν λίγους μήνες έγινε η αγιοκατάταξη του Γέροντα Γερβάσιου Παρασκευόπουλου της Πάτρας. (περισσότερα στοιχεία για τον γέροντα).
Ο π. Γερβάσιος έκανε μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία και την προστασία του αγέννητου παιδιού. Στάθηκε με πατρική στοργή, με αγάπη και πειθώ στις γυναίκες που είχαν στο νου τους να προχωρήσουν σε έκτρωση, είτε για λόγους ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, είτε για λόγους πτωχείας κ.λ.π.

Πολλά παιδιά, αν δεν υπήρχε η πατρική στοργή του π. Γερβασίου, δεν θα είχαν γεννηθεί και η κοινωνία μας θα είχε στερηθεί επίλεκτα μέλη της, τα οποία διαπρέπουν σε όλους τους τομείς, ακόμη και ως Ιερείς στην Εκκλησία μας.
Σε μητέρα που επικαλέσθηκε λόγους πτωχείας στον π. Γερβάσιο και ήθελε να προβεί σε έκτρωση, ο ηγιασμένος πατήρ είπε, να έλθει προς συνάντησή του με όλα της τα παιδιά. Τότε εκείνος χρησιμοποίησε ένα δυνατό μέσο και συγκλονιστικό για να την πείσει ότι δεν έπρεπε να σκοτώσει το αγέννητο παιδί της, που ήτο στην κοιλιά της από την ώρα της σύλληψης τέλειος άνθρωπος. «Γιατί δεν σκοτώνεις κάποιο από αυτά τα παιδιά και θέλεις να σκοτώσεις αυτό που σε λίγο θα γεννήσεις;» Τότε εκείνη κατάλαβε το μεγάλο λάθος της και έφυγε με δάκρυα στα μάτια και με την απόφαση να γεννήσει και να μεγαλώσει το παιδί της.
Συνέδεε επίσης το έγκλημα των εκτρώσεων με πολλά δεινά που υπάρχουν όπως και με τους πολέμους που γίνονται και έλεγε:

«Ἐγώ, παιδιά μου, σήμερα εἶμαι καὶ αὔριο δὲν θὰ εἶμαι. Ἀλλὰ νὰ θυμηθῆτε αὐτὸ ποὺ θὰ σᾶς εἰπῶ. Στὴν ἀνθρωπότητα θὰ ἔλθουν πολλὰ δεινά. Αἰτία τῶν δεινῶν ποὺ ὑπάρχουν καὶ αὐτῶν ποὺ ἔρχονται, καὶ μάλιστα τοῦ αἵματος ποὺ χύνεται στοὺς διαφόρους πολέμους, εἶναι οἱ Ἐκτρώσεις. Τὰ ἔμβρυα, αὐτὰ τὰ ὁποῖα δὲν θεωροῦν πολλοὶ ἰατροὶ ὅτι εἶναι πλήρεις ἄνθρωποι, ἐκδικοῦνται. Γιὰ τὸ ἁμάρτημα αὐτὸ δὲν ὑπάρχει ἔλεος. Τὸ παιδὶ θὰ ζητήσει λόγο ἀπὸ τὴ μητέρα του, γιατὶ τὸ ἔστειλε ἔτσι ἀφώτιστο. Ποιός τῆς εἶχε δώσει αὐτὸ τὸ δικαίωμα; Θὰ προτιμοῦσα νὰ σᾶς ἀσπασθῶ κατὰ τὴν κηδεία σας νεκρὲς ὡς πόρνες, παρὰ ὡς μητέρες μὲ ἐκτρώσεις»!

Η φωνή του π. Γερβασίου είναι πάντα επίκαιρη. «Μη, μη σκοτώσεις το παιδί σου. Έχει δικαίωμα να σε αγκαλιάση. Αξίζει να το φιλήσης, να το χαρής, να το δης να μεγαλώνη όπως τα άλλα παιδιά. Μη το κάνης… Θα μετανοιώσης, αλλά θα είναι αργά».

Άγιος Γερβάσιος Παρασκευόπουλος (1877-1964)

Απόσπασμα Ομιλίας του Αγίου Γερβασίου, από το βιβλίο «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ», Ἀντικειμενικὴ ἐνημέρωση, Γ´ ἔκδοση, εκδ. «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ» Θεσσαλονίκη 2021, σελ. 138-139.

Πηγές: https://orthodoxostypos.gr/η-αμβλωσισ-ειναι-ανθρωποκτονια-εισ-βα/

https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo/ι-μ-πατρών/patron-xrysostomos-i-epikairi-foni-tou-p-gervasiou-ton-patron-mana-mi-skeftheis-pote-na-skotoseis-to-paidi-pou-exeis-sta-splagxna-sou/

Αν γνωρίζατε από πρίν τις πιθανότητες έκβασης του πολέμου τον οποίο πολεμούμε αυτή τη στιγμή.
Και αν γνωρίζατε πως οι πιθανότητες να νικήσουμε είναι σχεδόν ή εντελώς μηδενικές, θα σταματούσατε να πολεμάτε?

Θα σταματούσατε να πολεμάτε?

Αυτό είναι που πρέπει να ξέρουν οι αντίπαλοί μας!


Πρέπει να ξέρουν πως:
δεν έχει σημασία τί θα κάνουν, δεν έχει σημασία πόση πίεση, πόση βόλεψη θα μας αφαιρεθεί,
αν θα μας αποσυντονίσουν,
δεν έχει σημασία αν θα μας πάρουν τις δουλειές,
αν θα μας βάλουν στη φυλακή,
δεν έχει σημασία τί κάνουν και τί θα κάνουν,
Δεν θα σταματήσουμε!

Δεν πρόκειται να πω στα παιδιά μου και στα παιδιά των φίλων και συνεργατών μου πως έκανα λιγότερα απ' όσα μπορούσα για να μεγαλώσουν σε μια χώρα που να αξίζει κάθε θυσία που έκαναν οι γονείς τους!

Και πρέπει να το ξέρουν αυτό οι απέναντι! Δεν έχει σημασία τί κάνουν και τί μας αφαιρούν, θα είμαστε εκεί και θα επιστρέφουμε και θα προσπαθούμε ξανά και ξανά με όλες μας τις δυνάμεις και πάνω απ' όλα με τη Χάρη του Θεού!

Για ανθρώπους με αυτό το σκεπτικό, δύο πράγματα είναι δυνατόν να συμβούν:
-ή θα νικήσουν,
-ή θα νικήσουν τα παιδιά τους!